Dobrodošli na naših spletnih straneh!
Oglejmo si galerijo...
Oglejmo si galerijo...
 
telo.jpg
 
DOMOV
vrnitev na izhodiščno stran

O SINDIKATU
odločba z določitvijo statusa sindikata

POKLICI
opis in fotografije poklicev RTV Slovenija

MNENJA
predsednikova izjava za javnost

POVEZAVE
povezave na sorodne strani, zakonodajo in rtv slovenija ("PRISTOPNA IZJAVA")

FOTOGALERIJA
izbor fotografij različnih poklicev RTV Slovenija, posnetih ob različnih priložnostih in okoljih

KONTAKTI
člani predsedstva sindikata SKUU RTVS

Karikatura
klikni za večjo sliko
 

Vlada Republike Slovenije
Ministrstvo za kulturo

gospod Tone Peršak, minister

Spoštovani!

Nedavno smo bili obveščeni, da se s Predlogom Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o samozaposlenih v kulturi namerava spremeniti status poklica napovedovalec/napovedovalec voditelj. Za takšen poseg ni niti zakonskih niti vsebinskih razlogov.

Delovni mesti/poklica sta v razvidu poklicev v RS, prav tako pa v Katalogu delovnih mest javnega sektorja, še več: opredeljeni sta kot sidrni delovni mesti v naboru orientacijskih delovnih mest v plačni skupini G (delovna mesta na področju kulture), sta torej oporni točki za vzpostavljanje razmerij do drugih ODM na področju kulture.
Vsakršno spreminjanje statusa delovnih mest, njihov izbris iz omenjenih aktov ali pa združevanje pomeni kršitev tako ZSPJS, KPJS kot tudi ZoRTVS. Spreminjanje Uredbe pa sodi najmanj na pogajalsko mizo (v usklajevalni postopek), kar bi zadostilo dosedanji praksi, ko socialni partnerji - Vlada, sindikati in drugi pravni subjekti zasebnega prava (društva, združenja …) argumentirano sooblikujejo vsebino akta, kot je uredba.

Naj predlagatelja spomnimo na pomen in vlogo napovedovalca v slovenskem kulturnem in posebej medijskem prostoru, ki je: interpretacija najzahtevnejših besedil in moderiranje ter avtorsko sooblikovanje oddaj, vodenje kontaktnih oddaj, vodenje in sooblikovanje programskih pasov in oddaj, vodenje javnih radijskih prenosov, jezikovno-govorno izobraževanje novinarjev in drugih sodelavcev in preverjanje njihove usposobljenosti za nastop pred kamero in/ali mikrofonom. Naj poudarimo, da gre za profesionalno raven govorjene slovenske besede v javnem prostoru v vseh govornih položajih in interpretativnih žanrih, česar bi se predlagatelj moral zavedati.
Na podlagi navedenega zahtevamo umik predlaganih sprememb, za katere ni nikakršnih strokovnih, torej verodostojnih argumentov in razlag.


Peter Kosmač, lr.
predsednik


Created by / Idelano pri: izdelava spletnih strani CD mikelis 2005-2019